Barta Péter Hivatalos Oldala | Kangoo - HotIron - Sparrowbag - Ironbox
    
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

KANGOO

Az "ugrálós lábbeli" kitalálásához tulajdonképpen ugyanaz a gondolatmenet vezetett el, amiért a korábban rehabilitációknál használt, víz alatti mozdulatsorból kifejlesztették az aquafitneszt: az volt a cél, hogy megkíméljék a testet a mozgás úgynevezett becsapódásos hatásaitól. Ezt biztosítja a kangoonál a speciális kangoo-cipo, ahogy az aquaerobiknál maga a víz.
A kangoo-cipot az 1990-es évek közepén fejlesztették ki, amelynek a "lelke" az a rugózó szerkezet, amely a görkorcsolyához hasonlító cipo alján található. Mindenki, aki rendszeresen végez testedzést, tudja, hogy egyes sportok rossz hatással vannak az izületekre, és egy sor térd-, csípo- és gerincsérüléseket okozhatnak. Ezért, ha nem megfelelo cipoben futunk, vagy tornázunk, minden terhelés ezeken a pontokon árt a legtöbbet, legyen bármilyen egészséges is maga a mozgás.
Az edzotermekben található gépeket ma már direkt úgy alakítják ki, hogy kíméljék az izületeket, a derekat, a hátat, ha viszont aerobikozunk, futunk, akkor egyáltalán nem biztos, hogy erre ilyen mértékben oda lehet, illetve oda tudunk figyelni. A kangoo cipo lényege, hogy az izületek terhelésének 70-80 százalékát képes elnyelni. Akik pedig már valamilyen térd-, vagy izületi problémával küzdenek, újra futhatnak kangoo cipovel - állítják a gyártók.

30 perc alatt 300 kalória
Sportorvosok, reumatológusok órákon keresztül tudnák magyarázni, milyen fontos szempont is ez, de sokakat valószínuleg mégsem ez fog meggyozni, hogy felvegyék ezt a "rugós holdjáróra hasonlító izét". Inkább az foglalkoztatja oket: mennyire fogyaszt a kangoo? Nos, ebbol a szempontból nem fognak csalódni: a kangoo kifejlesztése során, illetve utána készült vizsgálatok szerint hatékonyabb az edzés, több kalóriát lehet elégetni a mozgással, ha kangoo cipoben végezzük, mintha ugyanezt egy sima sportcipoben tennénk. A számítások szerint 30 perc edzés alatt egy 60 kilogramm súlyú no nagyjából 300 kalóriát éget el, vagyis nagyon intenzív. Ráadásul az izomfejleszto hatását tekintve is megállja a helyét, a kangooval a test minden része egyaránt formálódik.
Van még valami, ami mellette szól: túlsúlyos emberek számára kevés olyan egészséges átmozgatás létezik, mint a kangoo cipoben végzett torna. Az izületekre és gerincre ható úgynevezett becsapódás sérülések ugyanis elsosorban oket veszélyeztetik, a szervezet számos pontján lerakódott plusz kilók cipelése eleve lehetetlenné tesz egy sor sportot - eronléttol függetlenül. Ezért is van, hogy ha valaki jelentos felesleggel fogyásra szánja el magát, az orvosa azt fogja tanácsolni, kezdetben elég, ha sétál, esetleg úszik, ne is próbáljon futni vagy más, intenzívebb mozgást végezni. A kangooval viszont nincs ilyen probléma, a nagyobb testsúly nem okoz gondot, mert a ciponek köszönhetoen nem terhelodik rá a tartószövetekre, nem sérül meg, nem dagad be például a boka. Arról nem is beszélve, egy 20 kiló túlsúlyt cipelo, nehézkesen mozgó ember számára milyen élmény lehet - nem könnyen, de könnyedén - ugrálni, emelkedni, hajolni.

A kangoot eredetileg arra szánták, hogy nemcsak egy bizonyos típusú torna legyen, de más sportok közben is viseljék az egészséges mozgásra vágyók, nálunk azonban inkább csak akkor szokás vele találkozni, amikor egyes edzotermek torna-kínálatát böngésszük. Pedig a gyártók állítják - a futáson, tornán túl - akár otthon is járhatunk-kelhetünk a kangoo cipoben, hiszen általánosságban is alkalmas arra, hogy javítsa az egészségi állapotot, a kondíciót, és még szórakoztasson is. Mondjuk utóbbi garantált, legalábbis a szomszédok és a postás számára, akik valószínuleg jót hahotáznának, amint meglátnának a kangooban tovalibbenni. Nem is beszélve imádott párunkról, aki enyhén meglepodne, ha "rugalmas holdjárón" érkeznénk meg a konyha irányából, kezünkben a vacsorával.
Még ha kizárólag tornaeszköz marad is, mindenkit csak bátorítani tudunk, tegyenek egy próbát: csináljanak végig egy kangoo edzést, érezzék jól magukat, majd utána vessék össze, éreznek-e különbséget a többi, ugrálós órához képest. Egyvalami garantált: élmény lesz a többi szokásos edzéshez képest, nemcsak a testünk frissül fel, de lélekben is visszavedlünk egy idore önfeledt gyerekké. Szóval vigyázat, rá lehet kapni az ugrándozásra!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

HOT IRON

A Hot Iron egy egyedülálló súlyzórudas, csoportos, szakképzett edzo által irányított edzésmódszer a gyors, ugyanakkor tartós edzés eredmények eléréséhez. Nem egy "csodaeszközrol" vagy misztikus edzésmódszerrol van szó, hanem gyógytornászok, természetgyógyászok, testnevelo tanárok, testépítok, nemzetközi fitness prezenterek által létrehozott edzésprogramról. Több éven keresztül a legfrissebb ismeretek alapján fejlesztették tovább, és mára több európai egyetem és foiskola is beépítette a képzésébe.

Miért súlyzós edzés?
A testzsírszázalék csökkenését legtöbben hagyományos módon, vagyis állóképességi (cardio vascularis) edzéssel próbálják elérni. A testzsírszázalék csökkenését éppen ilyen hatékonyan érhetjük el egy optimálisan tervezett és végrehajtott súlyzós edzéssel, amely azonban egy lényegesen idotakarékosabb megoldás. Egy hatásos súlyzós edzés alatt ugyanis közel azonos kalóriát égetünk el, mint egy állóképességi edzés alatt.
Az úgynevezett "utóégeto hatás" - azaz edzés utáni kalóriaégetés - azonban sokkal magasabb, mint egy állóképességi edzés után. Egy jól összeállított súlyzós edzést követo 24-48 órában a test minden egyes gramm megdolgozott izma a regenerációs munka hatására kalóriákat éget. Ez az úgynevezett emelkedett alapanyagcsere. A legjobb a dologban, hogy ez magától történik, semmit sem kell tennünk érte. Micsoda luxus!
Az egyórás edzés alatt elégetett kalóriák nem a test zsírdepóiból származnak. Meghatározó tehát az edzésnap maradék 23 órája, amely során a megemelkedett alapanyagcsere hatására a zsírraktárak folyamatos utóégetés alatt állnak. A megfelelo táplálkozás ezalatt fontos szerepet játszik, hiszen a magát újraépíto szervezet azokból az anyagokból táplálkozik, amit ezalatt az idoszak alatt bevitelre kerül.

A nok és az izmok:

Az izomzat tehát nemcsak feszessé teszi a testet, hanem egy 24 órás zsírégeto garanciát is jelent. A nok aggodalma a nagyobb izmok "lerakódásától" teljes tévhit, mivel nem rendelkeznek azzal a hormonmennyiséggel (tesztoszteron), amely ennek az alapfeltétele.
A Hot Iron különbözo óratípusai különbözo edzéshatást eredményeznek. A programok túlnyomó része ero-állóképességi edzés, izmonként közel 50 ismétlés számmal, amelyek feszes, látványos, de nem megnövekedett izomzatot eredményez.

Hogyan vezet a Hot Iron céljaid eléréséhez?
A Hot Iron különös gondot fordít arra, hogy a fejlodésed folyamatos legyen. A Hot Iron 9-12 hetes periódusokkal dolgozik, hiszen ez az az idointervallum, amely alatt az adott terhelésre reagál az izomzat, fejlodik, majd végül hozzászokik. A periódusokon belül az eredményt a súlyok változtatása garantálja. Különbözo periódusokban a megváltoztatott gyakorlatok szintén a fejlodés biztosítékai. A leglényegesebb garancia az eredményre azonban az alapjaiban különbözo kétfajta izomterhelés (az ero-állóképességi terhelés illetve a hypertrófiás izomfejleszto terhelés) periódusonkénti változtatása.

A mozgásforma különlegessége
Az iron system specialistái teljes mértékben az edzés és a test kölcsönhatására koncentráltak - nem tánc, nem step, nem aerobic, hanem testformálás, ciklikus, periodikus módszerrel. A magával ragadó zene, a kituno gyakorlatsorok, valamint a motivált edzok segítenek életed legjobb formájához. Ehhez pedig elegendo hetente kétszer Hot Iron-nal edzeni és jól érezni magad.

Mik tehát a Hot Iron elonyei?
- hatékony, idotakarékos tréning
- egy óra edzés 23 óra utóégetés
- periódusonként változó edzésprogram, mely biztosítja az izomzatnak a változatosságot
- a folyamatosan garantált fejlodést a súlyok, a gyakorlatok valamint a kétféle edzésmódszer változtatásával
- az edzo munkájának minoségét az évente kötelezo képzések garantálják.

 


© BARTAPETI.HU | BARTA PETI HIVATALOS OLDALA | Kangoo - Hot Iron - Iron Box - Sparrowbag |

HOME | RÓLAM | ÓRAREND | ÓRATÍPUSOK | GALÉRIA | ÉLETMÓD ROVAT | KÉRDEZZ TŐLEM | SAJTÓ | WEBSHOP | KAPCSOLAT | PARTNEREK

 

http://www.sparrowbag.com/ http://www.arenafitness.hu/ http://www.ligetwellness.com/ http://www.fonixeurofit.hu/ http://dietahelyett.hu/ http://www.fitvideo.hu/ http://www.wellonline.hu/ http://www.magistero.hu/ http://www.studioitalia.hu/ http://ndesignstudio.hu